دوزینگ پمپ
دوزینگ پمپ یک نوع پمپ جابجایی مثبت میباشد که وظیفه پمپاژ نرخ جریان دقیقی از یک ماده شیمیایی، به درون یک فرآیند را داراست. این نوع پمپ در صنایع گوناگونی مورد توجه قرار گرفته و دارای کاربردهای فراوانی میباشد. ما در این مقاله قصد داریم تا به معرفی دوزینگ پمپ بپردازیم و درباره ویژگیها و مزایای آن بحث کنیم؛ با ما همراه باشید.
مکانیزم دوزینگ پمپ
باتوجه به مدل دوزینگ پمپ، مکانیزم و روش کار آن متفاوت است. اما میتوان گفت که اساس کار این محصولات، تزریق مقدار معینی از ماده به درون محل مورد نظر میباشد. دوزینگ پمپها اغلب دارای ابعاد کوچکی بوده و با استفاده از یک موتور کوچک یا محرک هوا، کار میکنند.
وظیفه کنترل نرخ جریان در این نوع پمپها، بر عهده سیستم کنترل خارجی میباشد. برخی از انواع دوزینگ پمپها قابلیتهای دیگری مانند بوق هشدار در زمان عدم وجود ماده تزریقی یا پایین بودن میزان ماده را دارا هستند.
اجزای اصلی دوزینگ پمپ کدام اند؟
بخشهای مختلف دوزینگ پمپ عبارتاند از:
- بخش نگهداری از ماده تزریقی
- فوت فالو: این بخش از شیر یک طرفهای تشکیل شده است که به یک خط مکش متصل بوده و در مخزن مواد تزریق شونده قرار داده میشود تا پمپ نتواند از حالت مکش خارج شود.
- پکپ: اندازه و جنس این بخش میتواند دچار تغییراتی شود اما اغلب از پلاستیکهای بسیار مقاوم ساخته میشود و همچنین دارای دو سر مکش و تزریق میباشد.
- خط تزریق: این قسمت از پلیاتیلن تولید شده و در موارد استفاده در فشارهای بسیار بالا میتواند جنسی از فولاد داشته باشد.
- بخش کنترل: این بخش برای مطمئن شدن از دقیق بودن دوزینگ پمپ استفاده میشود و میتواند به راحتی یک سوئیچ جریان را بالا یا پایین کند.
چند نمونه از دوزینگ پمپ وجو دارند؟
۴ نوع اصلی از دوزینگ پمپها وجود دارند که به لحاظ کارایی و راندمان با یکدیگر متفاوت میباشند. این چهار نمونه عبارتاند از:
- دیافراگمی تزریق ثابت
- دیافراگمی تزریق پالسی
- پمپهای لوبی
- پمپهای دوزینگ پری استالتیک
دوزینگ پمپ دیافراگمی ثابت
این نوع پمپ به گونهای کار میکند که در آن شیرهایی در قسمت وروردی و خروجی، به وسیله یک پیستون و دیافراگم پر و خالی میشوند. محفظه با کشیده شدن پیستون از ماده تزریق شونده پر میشود و بعد با مقدار دوز تعریف شده که معمولاً هم درصدی از نرخ جریان بیشینه میباشد؛ با یک سرعت مشخص شدهای تخلیه میشود.
اینگونه پمپها دقت بسیار بالایی دارند و اغلب نرخ جریان ثابتی بین ۶ تا ۲۵۰ لیتر بر ساعت تزریق میکنند. این پمپها با کنترلی مناسب توانایی آن را دارند که دوزهای متغیری را تزریق کنند. برای مثال یک نمونه از این پمپهای گراندفوس DDA و DDE میباشند.
دوزینگ پمپ دیافراگمی پالسی
این پمپها به طور دیافراگمی کار میکنند اما تزریق آنها به صورت نرخ ثابت و آهسته نمیباشد و پمپ به کمک یک پیچه سلونوئیدی کنترل میشود. این پیجه سلونوئیدی مواد را به صورت پالسی به داخل میکشد و بعد تزریق را انجام میدهد. در این پمپها کنترل نرخ جریان، به وسیله فاصله زمانی بین پالسها انجام میشود. این گونه از پمپها به دو دسته مکانیکی و الکتریکی تقسیم میشوند که به طور کلی ساده و ارزان قیمت هستند؛ ولی در حال حاضر از رده خارج میباشند.
دوزینگ پمپهای لوبی
در این پمپها گروهی از پردهها حجمی از مایع تزریق شونده را به داخل محفظه پمپ میکشند و بعد به سمت مقصد تزریق میکنند. به این دلیل که حجم بین پردهها به طور دقیق قابل تشخیص نیست؛ میتوان گفت که این پمپها به اندازه پمپهای دیافراگمی دقیق نیستند.
در این پمپها فرسایش زیاد بوده و از آنها برای زمانهایی که مواد تزریق شونده از چسبندگی بالایی برخوردار میباشند، استفاده میشود.
همچنین نصب کردن این پمپها، برای استفاده در نرخ پایین جریان، دشوار است.
پمپهای دوزینگ پری استالتیک
این نمونه از پمپها یک روش اختصاصی برای تزریق دارا هستند. عملیات این تجهیزات به وسیله یک تیوب با انعطاف پذیری بسیار بالا انجام شده و ماده تزریق شونده نیز باید از این تیوب گذر کند. این تیوب به صورت یک نیم دایره خم میشود و غلتک کوچکی نیز سوار بر یک بازوی مکانیکی بر روی تیوب حرکت مینماید. این فرایند قسمت مشخصی از ماده تزریق شونده به سمت جلو حرکت داده و به قسمت تزریق منتقل میکند.
به علت قابلیت خارج کردن اجزاء پمپ و جایگزینی راحت آنها، از این نوع پمپ بیشتر در زمینههای پزشکی بهره گیری میشود.
کاربردهای دوزینگ پمپ چیست؟
دوزینگ پمپها به دلیل ویژگیها و مزایای زیادی که دارند، در صنایع و بخشهای گوناگونی مورد استفاده قرار میگیرند که عبارتاند از:
- سیستمهای تصفیه آب
- کارایی در خطوط لوله
- گندزدایی آب
- صنایع آلومینیوم
- استفاده برای جلوگیری از رسوب در سیستمهای RO
- بهره گیری در صنایع نیشکر
ساختار دوزینگ پمپ
ساختار دوزینگ پمپها با کمک گیری از چند اصل گوناگون تعریف میشود که عبارتاند از:
- محرکه: نیروی محرکه اصلی دوزینگ پمپها، در اصل یک الکتروموتور جریان متناوب میباشد که در مواردی خاص از الکتروموتورهای دور متغییر نیز استفاده میشود.
- مکانیزم حرکت: در این پمپها حرکت گردشی میل لنگ تبدیل به حرکت رفت و برگشتی پیستون میشود که همین امر باعث تراکم در کورس پیستون و انبساط در بخش برگشت پیستون میگردد.
- تنظیم دبی: دبی دوزینگ پمپها، با تغییر کردن طول موثر کورس تنظیم میشود. بیشتر دوزینگ پمپها از یک پیچ میکرومتر جهت تنظیم دبی بهره میگیرند.
- گذرگاه سیال: با عنایت به ویژگیهای سیال و سرویس کاری پمپ، گذرگاه سیال طراحی و تولید میشود. مواردی دیگر مانند دما، ویسکوزیته سیال و دبی نیز میتوانند در طراحی این بخش موثر باشد.
جمع بندی
همانطور که در متن بالا گفته شد، دوزینگ پمپ دارای ویژگیهایی است که آن را تبدیل به یک ابزار صنعتی بسیار پر کاربرد میکند. این وسیله دارای ساختاری منحصر به فرد بوده و میتواند در صنایع گوناگون مورد استفاده قرار گیرد. اگر قصد خرید این محصول را دارید، حتما پیش از اقدام به سفارش، با مشاورین فروش این دستگاه گفتوگو کنید.
سوالات متداول
- قیمت دوزینگ پمپ چقدر است؟
قیمت این محصول باتوجه به نوسانات ارز مدام دستخوش تغییراتی میشود.
- آیا میتوان از این پمپ در صنایع گوناگون استفاده نمود؟
بله، این محصول با دارا بودن انواع گوناگونی از ویژگیهای مثبت، میتواند یک ابزار بسیار کاربردی در صنعت باشد.
قوانین ارسال دیدگاه در سایت