آموزش, تعمیر و نگهداری

کاربرد موتور گیربکس در بالابرهای ساختمانی

بالابر ساختمانی

اگر قصد دارید وارد صنایع ساختمانی شوید و کار خود را به‌ عنوان یک پیمانکار شروع کنید، باید بدانید که به‌ هنگام تهیه‌ مواد و مصالح ساختمانی، حمل و انتقال آن‌ها بعد از خرید اهمیت بسیار بالایی دارد؛ اهمیتی که پیمانکاران با تجربه به شما متذکر خواهند شد. شما باید بدانید که چه برنامه‌ای برای انتقال مصالح به انبار دارید، تمهیدات شما در مسیر کارگاه به محل پروژه برای جا به‌ جایی مواد چیست؟ آیا بالابرهای ساختمانی که تهیه می‌کنید توان و لازم را دارا هستند؟
اغلب برای انتقال مصالح به طبقات بالاتر، از بالابر ساختمانی استفاده می‌شود؛ دستگاهی که یکی از انواع بالابر بوده و دارای اجزای حیاتی و گوناگونی‌ از جمله گیربکس می‌باشد که در عملکرد آن نقشی حیاتی دارد.

گیربکس بالابر چیست؟

چرخ دنده‌ها، جدا از نوعی که دارند، با داشتن بازده بالا و مناسب، می‌توانند سرعت و قدرت زیادی را ایجاد کنند. گیربکس بالابر، با کاهش سرعت و ایجاد قدرت و گشتاور بالا، به بالابر کمک می‌کند تا مصالح و ابزار مورد نظر را در راستای عمودی جا به جا کند. بالابر جزء اصلی‌ترین تجهیزات در یک بالابر می‌باشد. بیشتر گیربکس‌های بالابر، از نوع کاهنده و با ضریب تبدیل ۱ به ۴۸ و ۱ به ۵۶ می‌باشند. بالابر ساختمانی، به غیر از گیربکس‌های بالابر، اجزای دیگری مثل استراکچر، باکت، شاسی، قرقره و ترمز الکتروموتور را شامل می‌شود.

بهترین گیربکس بالابر

گیربکس بالابر از نوع حلزونی، بهترین نوع بالابر محسوب می‌شود. این گیربکس، به طور اتوماتیک قفل می‌شود و از امنیت بسیار بالایی برخوردار است. همچنین، بالابر حلزونی دور الکتروموتور را به شکل منظم انتقال داده و مصالح را بدون توقف بالا می‌برد.

کاربرد گیربکس بالابر

گیربکس‌های بالابر برای تنظیم قدرت و سرعت در بالابرهای ساختمانی، به کار می‌روند. انتخاب نوع مناسبی از بالابر، بسیار حائز اهمیت می‌باشد، چراکه اگر گیربکس سریع‌تر از حد معمول کار کند، بالابر دچار لرزش می‌شود. در مقابل اگر سرعت بالابر پایین باشد و از کار بیفتد، بالابر ساختمانی نیز از کار افتاده و حمل مصالح صورت نمی‌گیرد.
سرعت و نیروی مورد نیاز برای شروع به کار گیربکس بالابر، توسط الکتروموتور تامین می‌شود. گیربکس، نیرویی که از الکتروموتور می‌گیرد را به قدرت بیشتری تبدیل کرده و بالابر را برای حمل مصالح به کار می‌اندازد. انتخاب گیربکس‌های بالابر به ظرفیت و وزن کالا و مصالحی که قرار است جابه‌جا شوند، بستگی دارد.
برای بهبود عملکرد گیربکس، باید همواره آن را روغن کاری کنیم؛ چراکه هزینه‌های نگهداری این ابزار، به مراتب کم‌تر از هزینه‌های تعمیر آن می‌باشد. روغن کاری گیربکس، طبق استانداردهای تعیین شده، و سرویس گیربکس توسط متخصصین این حوزه، منجر به خرابی دیر هنگام بالابر می‌شود. به علاوه، بارگیری بالابر باید در حدی مجاز و تعیین شده، باشد؛ چراکه هرگونه اضافه‌بار به گیربکس فشار آورده و عملکرد آن را دچار اختلال می‌کند. از همین رو، هرچه ظرفیت بالابر بیشتر شود، باید از گیربکس‌های قوی‌تری استفاده کرد.

گیربکس حلزونی

گیربکس‌های حلزونی به علت شباهت ظاهری به حلزون، به این نام شناخته می‌شوند. البته مدل‌های دیگری با شکل ظاهری مکعبی نیز ارائه شده است. گیربکس حلزونی، از یک ماردون و یک چرخ دنده برنزی حلزونی شکل با مقاومت بسیار بالا، جهت استحکام و پایداری در شرایط نامطلوب‌‌ و سخت تولید می‌شود. گیربکس حلزونی، از یک شافت، هاب کروی و بلبرینگ تشکیل شده است و امکان اتصال مستقیم شافت به الکتروموتور وجود دارد. جنس بدنه این گیربکس‌ها اغلب از چدن یا آلومینیوم می‌باشد و در برابر لرزش و تکان‌های دستگاه مقاومت بالایی از خود نشان می‌دهد.

اجزای گیربکس حلزونی

ورودی مدل‌های موتور گیربکس حلزونی، به دو صورت، هالو شافت و دارای شافت ورودی است. در مدل‌های ورودی شافت، برای اتصال الکتروموتور از کوپلینگ استفاده می‌شود. به علاوه، این مدل برای اتصال به هندویل نیز مناسب می‌باشد. در مدل هالو شافت، گیربکس به صورت مستقیم با الکتروموتور متصل شده و با اتصال فلنج، به گیربکس متصل می‌شود. ورودی گیربکس دنده ماردون فولادی می‌باشد که با دنده خروجی برنجی در تماس است و همزمان با کاهش دور و افزایش گشتاور، وظیفه تغییر ۹۰ درجه‌ای زاویه خروجی را نیز بر عهده دارد. این خاصیت گیربکس‌های حلزونی باعث شده است که برای نصب روی مخازن میکسرهای کوچک یکی از گزینه‌های انتخاب‌ طراحان باشد.
نسبت تبدیل در گیربکس‌های حلزونی گرد از ۷ تا ۲۳۰۰ و از توان ۰.۰۴ تا ۷۵ کیلووات می‌باشد. نسبت تبدیل در گیربکس مکعبی از ۷.۵ تا ۱۰۰ و از توان ۰.۲۱ تا ۷.۵ کیلووات است.

انواع گیربکس حلزونی

گیربکس‌های حلزونی دارای انواع متفاوتی بوده و به دسته‌های زیر تقسیم می‌شوند:

  •  انواع گیربکس حلزونی بر اساس ظاهر
  •  انواع گیربکس حلزونی از لحاظ شافت ورودی و خروجی

انواع گیربکس حلزونی بر اساس ظاهر

برند بونفیلیولی و برند موتوواریو ایتالیا شاخص‌ترین برندهای طراحی گیربکس‌های حلزونی در جهان هستند. بیشتر شرکت‌های تولیدکننده این نوع گیربکس‌ها به استانداردهای طراحی شده توسط این دو شرکت تکیه کرده و گیربکس‌های خود را بر اساس شکل گرد و شکل کتابی به بازار عرضه می‌کنند.

انواع گیربکس حلزونی از لحاظ شافت ورودی و خروج

  1.  گیربکس حلزونی VF
  2. گیربکس حلزونی سری MVF
  3.  گیربکس حلزونی سری FC
  4.  گیربکس ترکیب VF و FC
  5.  گیربکس ترکیب MVF و FC

گیربکس حلزونی VF

این دسته از گیربکس‌ها، که با نام گیربکس حلزونی دستی شناخته می‌شوتد، در قسمت ورودی خود دارای شافت می‌باشند. نوع جعبه دنده به دو حالت قابل به حرکت در آمدن است. حالت اول استفاده از هندویل و نیروی دست انسان جهت به حرکت درآوردن گیربکس استفاده می‌شود. جعبه دنده دستی به دلیل سرعت کمی که دارد، دارای دقت بالا، اصطکاک پایین و صدای کم می‌باشد. از معایب آن می‌توان گشتاور پایین به علت قوای انسانی آن دانست. گیربکس حلزونی دستی را می‌توان در بتونیر دید. نوع دیگر گیربکس حلزونی VF، از قوای الکتروموتور بهره می‌برد. این نوع گیربکس‌ها به صورت غیر مستقیم و با بهره‌گیری از کلاچ و تسمه پولی می‌تواند به الکتروموتور متصل شود. سایزهای متداول موتور گیربکس حلزونی VF عبارت‌اند از:

  • گیربکس حلزونی VF 62
  •  گیربکس حلزونی VF86
  •  گیربکس حلزونی VF110

گیربکس حلزونی سری MVF

این دسته از گیربکس‌ها، در ورودی خود دارای هالو شافت و فلنج اتصال بوده که همین مزیت باعث اتصال راحت‌تر به الکتروموتور می‌شود. این مدل گیربکس، در تنور نانوایی، ماشن آلات کشاورزی و بالابر کارایی دارد.

گیربکس حلزونی سری FC

گیربکس حلزونی، با ورودی شافت و خروجی دارای فلنج می‌باشد.

گیربکس ترکیب VF و FC

این ابزار جعبه دنده‌ای‌ست، دارای شافت ورودی و فلنج خروجی، که همواره خواص هر دو دسته را دارا می‌باشد. جنس بدنه این نوع گیربکس، بنا به تحمل تنش از آلومینیوم یا چدن ساخته می‌شود.

گیربکس ترکیب MVF و FC

این نوع گیربکس، دارای ورودی و خروجی هالو می‌باشد که این مزیت باعث نصب راحت و ساده آن شده است. این گیربکس، در تیپ‌ها و انوع گوناگونی عرضه می‌شود و جنس بدنه آن از چدن است. کاربرد آن، در صنایعی مانند نیروگاه، صنایع دریایی و کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

زمان تعویض گیربکس حلزونی

همه قطعات ساخته شده توسط بشر، عمر محدودی دارند. گیربکس‌های نوع حلزونی نیز از چنین قاعده‌ای مستثنی نیستند. شرایط انتخاب و نگهداری درست می‌توانند پارامتر‌های مهمی در افزایش عمر و دوام گیربکس باشند.

علائم هشداردهنده تعویض گیربکس حلزونی

  1.  تیز شدگی: گیربکس‌های حلزونی خواصیت عدم بازگشت‌پذیری در گشتاور بالا را دارند. به مرور زمان و به علت فشار زیادی که به زاویه‌های بخش انتهایی چرخ دنده‌ها وارد می‌شود، سطح تماس کمتر شده و گیربکس نمی‌تواند مثل سابق، فشار را تحمل کند. این مورد را می‌توان در بالابر مشاهده کرد که به هنگام ایست در طبقات، متوجه عدم سکون کامل و حرکت کند و آهسته به سمت پایین می‌شویم. در این موارد، بعضاً مشاهده شده است که گیربکس‌ها همچنان در بارهای کمتر از بار نامی خود، خواص عدم بازگشت‌پذیری را دارند، اما برای جلوگیری از چالش‌های موجود بهتر است به طور کامل تعویض شوند.
  2.  رد کردن: اصطلاح رد کردن، در جایی به کار برده می‌شود که از مرحله تیز شدگی عبور کنیم و دیگر گیربکس توان تحمل هیچ گونه باری، به هنگام توقف را ندارد و باید هرچه سریع‌تر تعویض شود.

نکات مهم درباره گیربکس حلزونی

  •  از نصب شدن صحیح پیچ‌های فلنج بر روی الکتروموتور یا نصب صحیح کوپلینگ، اطمینان ۱۰۰٪ حاصل نمایید.
  •  در دقایق اولیه کارکرد، از حداکثر توان تحمل بار استفاده نکنید.
  •  در برخی از برندها، موتور گیربکس حلزونی به علت وجود براده‌های دنده گیربکس نیاز است که پس از ساعاتی کار، روغن گیربکس تعویض شود.
  •  روغن مصرفی در موتور گیربکس‌های حلزونی واسکازین ۱۵۰ برای محیط معتدل و واسکازین ۲۲۰ برای محیط گرم و رطوبتی است.
  •  به طور معمول بین ۶۰۰۰ تا ۸۰۰۰ ساعت کار روغن نیاز به تعویض دارد.
  •  بیشترین خرابی زمانی اتفاق می‌افتد که شافت خروجی گیربکس نیز آکس با دستگاه نباشد. به هنگام اتصال گیربکس از هم‌آکس بودن گیربکس اطمینان حاصل کنید.

قیمت موتور گیربکس بالابر

قیمت گیربکس‌های بالابر ساختمانی با توجه به برند سازنده و ظرفیت آن‌ها، متفاوت است. یکی از عواملی که قیمت جعبه دنده بالابر را تحت تاثیر قرار می‌دهد، آلومینیومی و چدنی بودن آن است. البته که می‌توان گفت که ضریب تبدیل گیربکس‌های بالابر هم بر قیمت آن تاثیر می‌گذارد. باتوجه به اینکه مدل گیربکس‌های بالابر را بر اساس ضریب تبدیل، برای توان خاصی از الکتروموتور، انتخاب می‌کنند، همین امر در قیمت تمام شده‌ آن تاثیرگذار است.
ضریب تبدیل با نسبت چرخش موتور به گیربکس تعیین می‌شود. به طور نمونه، گیربکس ۱ به ۵۶ نشان دهنده این اصل است که به ازای هر ۵۶ دور چرخش، خروجی گیربکس‌های بالابر، یک دور است.

جمع بندی

همانطور که در متن بالا گفته شد، موتور گیربکس در بالابرهای ساختمان، جزو اصلی‌ترین اجزای یک بالابر محسوب شده و وظیفه حیاتی‌ای نیز به عهده دارد. بهترین گیربکس مناسب بالابر، گیربکس حلزونی بوده که دارای ویژگی‌های مثبتی، برای استفاده در‌ بالابر ساختمانی می‌باشد. اگر قصد خرید این قطعه را دارید، می‌توانید آن را از مراکز فروش ابزارالات صنعتی خریداری کنید.

سوالات متداول

  • قیمت موتور گیربکس بالابر چقدر است؟

قیمت موتور گیربکس بر اساس قیمت مواد اولیه تعیین می‌شود و به دلیل نوسانات بهای این مواد، قیمت موتور گیربکس نیز متفاوت‌ خواهد بود.

  • چرا گیربکس حلزونی بهترین نوع گیربکس برای بالابر معرفی می‌شود؟

چراکه گیربکس حلزونی، از امنیت بالایی برخوردار بوده و در بالابرها، همین امر از اصلی‌ترین نکات به حساب می‌آید. علاوه بر آن قیمت مناسب و انعطاف پذیری در نصب سبب شده تا گیربکس های حلزونی در بالابر ها کاربرد زیادی داشته باشند.

1 دیدگاه در “کاربرد موتور گیربکس در بالابرهای ساختمانی

  1. Abolfazel Yaghoubi گفت:

    با سلام خوبید ما یه راهنمایی نیاز داریم

    ما دو الکترو موتور تکفاز هم دور و هم فرکانس داریم که باید چپ گرد و راست گرد نیز کارکنند و همانند الکترو موتور آسانسور دستورات رو اجرا کنند

    ما میخواییم دو الکترو موتور تکفاز بالابر زنجیری رو به یک تابلو فرمان آسانسور وصل کنیم چه قطعه ای برای تکمیل این کار نیاز است آیا میتوانید ما را راهنمایی بفرمایید . با تشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *