بهترین پمپ برای انتقال سیالهای خوراکی
پمپها وسایلی هستند که در صنایع مختلف، کاربردهای فراوانی دارند. این ابزارهای صنعتی پرکاربرد، از آن دست ابزارها هستند که در انواع مختلفی تولید و عرضه میشوند. یکی از پرکاربردترین این پمپها، پمپ دندهای است. پمپ دندهای یا غلیظکش جزو انواع پمپ جابهجایی مثبت است. جابهجایی سیال در این پمپ، از طریق چرخش چرخدندهها صورت میگیرد. این پمپ دارای قدرت مکش بسیار بالایی بوده و همزمان امکان پمپاژ سیالات با ویسکوزیته کم، زیاد و متوسط را دارا است.
پمپ دندهای در دو نوع مختلف عرضه میگردد که عبارتاند از:
پمپ دندهای خارجی
پمپ دندهای داخلی
طراحی پمپهای دندهای
دو چرخدنده درون پوسته موجود است که یکی از چرخدندهها به الکتروموتور متصل میباشد. چرخدنده متحرک که در زیر چرخدنده متحرک قرار گرفته، با چرخدنده متحرک درگیر میباشد و باعث چرخش دورانی درون محفظه است. در محفظه بین دندهها گیر افتاده و به سمت خروجی پمپ هدایت میشود.
برای سرعتهای زیر ۷۰۰ دور در دقیقه، از گیربکس استفاده میشود. پمپهای دندهای به طور عمومی دارای پوسته چدنی، دنده فولاد آبکاری شده و محور فولادی میباشند. همچنین در این پمپها از بوش فولادی با پوشش برنزی استفاده میشود. به طور کلی، برای سیالات لزج با دور گردش پایینتر و برای سیالات رقیق با دور گردش بیشتر استفاده میشود.
به عنوان نمونه، برای سیالات با ویسکوزیته ۴۰-۱۰ از سرعت ۱۰۰۰ دور در دقیقه، برای سیالات با ویسکوزیته ۳۰-۱۵۰ از سرعت ۷۵۰ دور در دقیقه استفاده میشود. برای مایعات سنگین، روغنها، خمیرها و دیگر مایعات که دارای ویسکوزیته بسیار بالا هستند، از سرعت ۲۰۰-۵۰۰ دور در دقیقه استفاده میشود. در پمپهای دندهای از زانویی ۴۵ درجه استفاده میشود، همچنین خروجی لوله ابتدا یک متر به صورت افقی و سپس به صورت عمودی طراحی میشود.
پمپ دندهای خارجی
میزان دبی باتوجه به دور و ساختمان داخلی، در پمپ دنده ای خارجی قابل تنظیم است، بنابراین، برای پمپاژ میزان دقیق از انواع سیالات مثل اسیدها، بازها، پلیمرها، سوخت و افزودنیهای شیمیایی، کاربرد دارند؛ همچنین در ماشین ابزار، سیستم هیدرولیک و انتقال قدرت استفاده میشوند. سایز بزرگ این محصولات غالباً در ۶۵۰ دور در دقیقه و سایزهای کوچک آن در ۱۴۵۰ یا ۴۰۰۰ دور کار میکنند. از دیگر مزایای این پمپها، میتوان به طول عمر و کارکرد بالا و قیمت پایین اشاره داشت.
کاربرد پمپ دنده خارجی
- پمپاژ مواد غذایی
- پمپاژ روانکارها
- پمپاژ انواع روغن خوراکی
مشخصات پمپ دنده خارجی
- جنس بدنه و چرخدندهها: استیل، چدن (داکتیل و خاکستری)، برنزی، پلیمری (تفلونی)
- جنس شافت: استیل، سرامیکی، آلومینیوم، فولاد آلیاژ
- جنس بوش: برنزی، کربنی، استیل
- نوع آببندی: مکانیکال سیل (تک و دوبل)، پکینگی، لیپ سیل، مگنتی
مزایای پمپ دنده خارجی
- پوشش دادن طیف گستردهای از سیالات، (سیالات خوراکی)
- امکان اضافه کردن ژاکت حرارتی و سرمایشی به پمپ
- به دلیل دارایی دقت و کارایی بالا، امکان کارکرد به جای دوزینگ پمپ را دارا هستند
- هماهنگی با انواع اتصالات هم ورودی و هم در خروجی، مانند فلنج و رزوه
- متریال مختلف، چدن، استیل و…
- تعمیرات و نگهداری راحت، (برای مونتاژ و دمونتاژ نیاز به ابزار خاصی نبوده و به راحتی انجام میشود)
- بیصدا و کارایی آرام و پیوسته
- حساسیت کم نسبت به گرد و خاک ناشی از پروسه کار
- سرعت و فشار بالا
- قیمت مناسب و مقرون به صرفه
معایب پمپ دندهای خارجی
این نوع پمپها در کنار کاربرد بسیار بالا و متنوع، معایبی نیز دارد که عبارتاند از:
در نوع بوشی، یاتاقانها پر داخل سیال قرار میگیرند
ذرات جامد و ساینده درون سیال باعث خوردگی چرخدندهها می شوند.
پمپ دندهای داخلی
ماه و ستاره، نام دیگر پمپ دنده ای داخلی است. این پمپتا خودمکش بوده و در هر دو جهت امکان چرخش دارند؛ یعنی هم برای پر کردن میتوان از این نوع پمپ استفاده کرد و هم برای خالی کردن. پمپ دنده داخلی، جهت پمپاژ سیالات رقیق مانند حلالها و روغنها مناسب است. همچنین از این پمپ برای سیالات غلیظ مانند آسفالت، چسب و شکلات نیز بسیار کارامد خواهد بود.
همچنین میتوان به پمپاژ موادی مانند، انواع متفاوتی از روغنها، با دمای متفاوت، روغن داغ، روان کارهایی که در صنعت کاربرد دارند، سوختها (گاز به صورت مایع، بنزین، گازوئیل، مازوت مایع، نفت سیاه و..)، انواع رزینها و مواد پلیمری، الکل و انواع حلالها، آسفالت، قیر، تار، فوم پلی يورتان، (ایزوسیانات و پلیول)، مواد غذایی مانند شکلات مایع و غلیظ، کره بادام زمینی با دمای بالا و مایع، رنگ، جوهر، رنگ دانههای مایع، گلیکول، صابونهای مایع اشاره داشت.
مزایای پمپ دنده داخلی
به طور کلی، پمپها مزایا و محاسن گوناگونی دارند که در این قسمت به آنها اشاره میکنیم؛
خودمکشی
پمپاژ طیف وسیعی از ویسکوزیتیها
جنس بدنه متنوع و بسته به کاربرد
داشتن جریانی یکنواخت و بدون هیچگونه پالس
قابلیت کارکرد خشک، در زمان بسیار کوتاه
توانایی چرخش در دو جهت، تخلیه کردن و پر کردن
کارایی برای سیالات با ویسکوزیته بالا
هماهنگ شدن با انواع اتصالات چه در ورودی و چه در خروجی، مانند فلنج و رزوه
اما در میان انبوهی از مزایا برای پمپ دنده ای داخلی، تنها یک عیب برای این نوع پمپ وجود دارد و آن سرعت و فشار کارکرد بسیار پایین و در بهترین حالت، کارکرد متوسط است. بعضی از صنایع کارکرد بالا و همچنین فشار بالا را طلب میکنند؛ از همین رو ممکن است پمپ دنده داخلی آنچنان مناسب نباشد.
پمپ دنده ای استیل
پمپ دنده ای استیل، از آن دست ابزارهایی است که کاربردهای فراوانی دارد. این نوع پمپ برای انتقال سیالات خوراکی مناسبترین گزینه است. این نوع از پمپ دارای جنس استیل بوده و همین امر باعث میشود تا کاربردهای فراوان دیگری نیز داشته باشد. همانطور که گفته شد، پمپ دندهای استیل در أنواع مختلفی تولید و عرضه میشود.
برای انتقال سیالات خوراکی، بهداشت در اولین اولویت قرار دارد. پمپ دنده ای استیل از استاندارهای جهانی برخوردار است و همین امر استفاده از آن را اولین و بهترین گزینه برای صنعت خوراکی، مخصوصا انتقال سیالات خوراکی، معرفی کرده است. این نوع پمپ در مقایسه با دیگر پمپها، از صدای کمتر و وزن پایینتری برخوردار است.
قوانین ارسال دیدگاه در سایت