درایور اینورتر صنعتی یکی از اصلیترین اجزای مورد استفاده در ابزارهای صنعتی بوده که بدون استفاده از آن چرخه صنایع گوناگون ممکن است که دچار اختلال شود. الکتروموتورهای سه فاز مهمترین تجهیزاتی هستند که در پروسه کارکرد نیازمند درایو صنعتی خواهند بود. ما در این مقاله قصد داریم تا تعریفی کلی از درایو اینورتر صنعنی ارائه کنیم و بیابیم که چگونه میتوان بهترین نمونه از این تجهیز را برگزید.
کارایی درایو اینورتر صنعتی
برای راه اندازی الکتروموتورهای سه فاز صنعتی، به جای استفاده از روشهای معمولی قطع و وصل، در برخی مواقع نیاز به تغییر سرعت چرخش الکتروموتور نیز داریم؛ حتی نیازمند تنظیم دقیقتری نظیر اتصال به عنوان مدار ستاره یا مثلث که باعث راهاندازی آرام و پیوستهتر میشوند، خواهیم شد. در این مواقع، بهتر است از درایوهای صنعتی پیشرفته استفاده نماییم.
این درایوها علاوه بر توانایی راهاندازی آسان، قابلیت توقف را نیز فراهم میکنند. به عبارت دیگر، میتوانند موتور را با کنترل دقیق به طور پیوسته روشن یا خاموش کنند. علاوه بر این، زمانهای روشن و خاموش شدن را نیز با دقت قابل تنظیم میسازند. همچنین، وجود ترمینالهای جداگانه برای جهتدهی چپ گرد یا راست گرد، از جمله ویژگیهایی است که به کاربران در اجرای عملیات گوناگون کمک میکند و فرآیند کار را آسانتر میسازد.
در انتخاب درایو اینورتر، باید به چند پارامتر مهم توجه کرد تا بتوان بهترین گزینه را انتخاب کرد. در صورت انتخاب نادرست، ممکن است اینورتر با مشکلاتی مواجه شده و خساراتی جبران ناپذیر را حاصل کند. در ادامه به اصلیترین نکات جهت انتخاب درایو اینورتر صنعتی میپردازیم.
نوع برق ورودی دستگاه
در دستهبندی اینورترها، دو مدل تکفاز و سه فاز وجود دارند. مدل تکفاز قادر است تا ولتاژ ورودی تکفاز ۲۲۰ ولت را به ولتاژ سه فاز ۲۲۰ ولت تبدیل کند. این نوع اینورتر به خوبی برای موتورهایی که ولتاژ ورودی آنان ۲۲۰ سه فاز است یا توانایی تنظیم به ولتاژ سه فاز ۲۲۰ ولت را دارند، مناسب است.
در مدل دیگر اینورترها که سه فازی هستند، ولتاژ ورودی آنان ۳۸۰ ولت خواهد بود و در خروجی نیز ولتاژ سه فاز ۳۸۰ ولت تولید میکنند. این نوع اینورتر برای الکتروموتورهای سه فاز با ولتاژ ۳۸۰ ولت به خوبی کارایی دارد.
لازم به ذکر است که برخی برندها اینورترهایی تولید میکنند که ولتاژ ورودی آنان ۲۲۰ ولت تکفاز را به ولتاژ خروجی ۳۸۰ ولت سه فاز تبدیل میکنند، اما معمولاً در توانهای محدودی عرضه میشوند.
نکات مرتبط به پارامترهای موتور
در انتخاب اینورتر مناسب برای الکتروموتور، پارامترهای اساسی توان الکتروموتور مورد توجه میباشد. توان اینورتر باید حداقل با توان الکتروموتور همخوانی داشته باشد یا بالاتر از آن باشد. به عنوان مثال، اگر الکتروموتور با توان ۱۱ کیلووات داریم، استفاده از یک اینورتر با توان ۷.۵ کیلووات مناسب نخواهد بود. در این حالت، انتخابی مناسب، یک اینورتر با توان حداقل ۱۱ کیلووات یا بیشتر است.
پارامتر دیگری که اهمیت بالایی دارد، جریان بار کامل میباشد. جریان خروجی اینورتر باید از جریان نامی الکتروموتور بیشتر باشد. همچنین، سرعت الکتروموتور نیز در انتخاب اینورتر نقش مهمی دارد. بهعنوان مثال، در موتورهای دور بالا مانند اسپیندل، محاسبه فرکانس مناسب برای اینورتر ضروری است. با استفاده از فرمول N=(120*f)/P، که در آن N دور الکتروموتور و P تعداد قطبهای موتور است، حداقل فرکانس مورد نیاز برای درایو محاسبه میشود.
شرایط مورد نیاز پروژه
در هر پروژه، معمولاً شرایط خاصی وجود دارند که باید به آنان توجه کنیم. به عنوان مثال، تعداد ورودی و خروجیهای مورد نیاز برای درایو ممکن است در هر پروژه متفاوت باشد. همچنین، احتمالاً نیاز به آپشنهای خاصی داریم که باید در انتخاب درایو به آنان توجه کنیم.
همچنین، در برخی پروژهها، ممکن است کارفرما لیستی از برندهای خاص را برای انتخاب درایو معرفی کند. به عبارت دیگر، محدودیتی در انتخاب برند درایو وجود دارد. این بدان معناست که در آن پروژه، تنها باید از یک یا چند برند خاص برای درایو استفاده کرد.
با توجه به توضیحات فوق، در انتخاب درایو باید این شرایط و نیازها را به خوبی مدنظر قرار داد تا در نهایت یک انتخاب به خوبی ترکیبی از مشخصات فنی و الزامات پروژه انجام شود.
گشتاور ثابت یا متغیر بودن بار
به طور کلی، تغییرات سرعت بر روی بارهای گشتاور ثابت تأثیری بر تغییر گشتاور آنان ندارد. اما بارهای گشتاور متغیر با تغییر سرعت، موجب تغییر گشتاور آنان میشود. بارهای گشتاور ثابت عمدتاً جریان بالایی را به خود اختصاص میدهند. بهعنوان مثال، کانوایرها، جرثقیلها، آسانسورها و سایر نمونهها از بارهای گشتاور ثابت هستند.
در مقابل، بارهایی نظیر فن، پمپ و دمنده به عنوان بارهای گشتاور متغیر محسوب میشوند. در انتخاب اینورتر، ضروری است که توانایی مقابله با گشتاور ثابت یا سنگین کار بودن مورد نیاز را در درایو مورد نظر در نظر داشته باشیم. به این ترتیب، درایو انتخابی باید بتواند نیازهای کار مدنظر را بهخوبی پاسخ دهد.
شرایط کلی
قبل از نصب اینورتر، شرایط محیطی محل نصب باید دقیقاً مورد بررسی قرار گیرد. به عنوان مثال، حداکثر دمای محیطی که درایوها قادر به عملکرد در آن هستند، معمولاً ۴۰ یا ۵۰ درجه سانتیگراد است. افزایش دما باعث کاهش توان تحویلی اینورتر میشود.
همچنین، در مناطقی که ارتفاع از سطح دریا بیش از ۱۰۰۰ متر است، نیاز به انتخاب درایو با رنج گستردهتری داریم. این انتخاب به دلیل تغییرات فشار هوا در ارتفاعات بالا ضروری است.
عامل دیگری که در انتخاب درایو تأثیر دارد، ضریب نفوذپذیری به جامدات و مایعات یا IP آن است. IP سیستم یک شاخص دو رقمی است که رقم اول نفوذپذیری در برابر ذرات جامد و رقم دوم نفوذپذیری در برابر مایعات را نمایان میکند. به عنوان مثال، IP68 به این معناست که دستگاه در برابر گرد و غبار و همچنین مقاومت در برابر غوطهوری در عمقهای عمیق محافظت شده است.
شرایط بازار
آخرین عامل مهمی که در انتخاب درایو باید در نظر گرفته شود، شرایط موجود در بازار است. به عبارت دیگر، هر پروژه دارای محدودیتهای بودجه است که این محدودیتها باید در انتخاب درایو در نظر گرفته شوند. همچنین، ممکن است برخی درایوها گارانتی ناکافی داشته باشند و پشتیبانی ضعیفی برای رفع مشکلات درایو ارائه دهند؛ این نکات به عنوان نقاط ضعف در انتخاب درایو مطرح میشوند.
جمع بندی
انتخاب درایور مناسب اینورتر همواره پروسهای زمانبر میباشد. نکاتی که باید در انتخاب بهترین مورد توجه قرار گیرد، در متن بالا گفته شد. لازم است تا شما پیش از انتخاب درایو مورد نیاز با یک متخصص در حوزه تجهیزات صنعتی مشورت کنید. توجه داشته باشید که نباید صرفاً قیمت پایین محصول را ملاک قرار دهید. تلاش کنید تا برترین نمونه را با بهترین بها برگزینید.
سوالات متداول
- قیمت درایو اینورتر صنعتی چقدر است؟
قیمت درایو اینورتر صنعتی متفاوت بوده و باتوجه به ویژگیها و توان تغییر میکند.
- برترین نکته در انتخاب درایو اینورتر صنعتی چیست؟
برترین نکته در انتخاب درایو اینورتر صنعتی، تطابق توان و نیازهای موتور با ویژگیهای درایو است.
- آیا میتوان صرفا توان موتور را در انتخاب درایو ملاک قرار داد؟
خیر، توان موتور تنها یکی از عوامل در انتخاب درایو است و سایر ویژگیها نیز مهم هستند.