پمپهای آب خانگی، دستگاههایی هستند که نیروی الکتریسیته را به نیروی مکانیکی تبدیل میکنند و کاربردهای زیادی در خانهها، ویلاها و صنایع گوناگون دارند. بالا بردن فشار آب ساختمانهایی که واحدهای زیادی دارند، یکی از مهمترین وظایف پمپ آب میباشد. پمپ آب دارای انواع گوناگونی میباشد که همین تفاوت در نوع و جنس میتواند پروسه انتخاب و خرید را مشکل کند. ما در این مقاله قصد داریم تا به ویژگیهای یک پمپ مناسب بپردازیم و شما را در خرید بهترین نوع پمپ آب خانگی یاری کنیم؛ همراه ما باشید.
پمپ آب خانگی به زبان ساده
امروزه باتوجه به بالا رفتن تعداد جمعیت و افزایش تعداد واحدهای مسکونی، نیاز برای تامین آب نیز بالاتر رفته است. یکی از مهمترین و معروفترین تجهیزات برای گذران زندگی روزمره، پمپ آب خانگی میباشد. این نوع پمپها با بهرهگیری از نیروی برق، باعث بالا رفتن انرژی جنبشی شده و آب را به طرف بالا و در لولهها پمپ میکنند. پمپهای خانگی دارای انواع و نمونههای مختلفی هستند که در این قسمت به آنها میپردازیم:
- پمپ جتی
- بوستر پمپ
- پمپ سانتریفیوژ
- پمپ دیافراگمی
- پمپ بشقابی
پمپ جتی
یکی از معروفترین نمونههای پمپ آب خانگی، پمپ آب جتی میباشد. این نوع از پمپ، با عنوان «پمپ خودمکش» نیز شهرت دارد. پمپ آب جتی برای ایجاد مکش، هوا را از داخل دستگاه، از بین میبرد. این پروسه ایجاد مکش، با ایجاد خلا رخ میدهد. مهمترین علت استفاده از این پمپ این است که، فرایند ایجاد خلا، با سرعت بسیار بالایی انجام میشود و همین امر موجب محبوبیت پمپ خودمکش شده است.
بوستر پمپ
به جهت بالا بردن فشار مایع (آب)، در مناطق مسکونی و با جمعیت بالا، از پمپ بوستر بهره گیری میشود. به پمپهایی که به طور موازی کنار هم قرار میگیرند و از یک الکتروموتور واحد برای بالا بردن فشار استفاده میکنند، بوستر گفته میشود. این نوع پمپ، برای اینکه آب را با فشار بالا به لولهها برساند، از یک الگوی تکرار شونده پیروی میکند تا همه قسمتهای یک ساختمان بتوانند به یک فشار یکنواخت دسترسی داشته باشند.
پمپ سانتریفیوژ
پمپ سانتریفیوژ که به پمپ گریز از مرکز هم شهرت دارد، نمونه دیگری از انواع پمپهای آب خانگی میباشد. مکانیزم پمپ گریز از مرکز، بر حسب پایین آوردن فشار مایع میباشد! زمانی که الکتروموتور روشن میشود، مایع به داخل بخشی به نام پروانه «ایمپلر» وارد میشود. تنها بخشی از پمپ سانتریفیوژ که به صورت مداوم در حال چرخیدن است، قسمت پروانه میباشد. سیال به درون پرههای ایمپلر وارد میشود، میچرخد و دقیقاً مانند یک جسم با سرعت خیلی بالا از سانتریفیوژ به بیرون پرتاب میشود. نمونههای گوناگون پمپ سانتریفیوژ (گریز از مرکز) در صنایع مختلف استفاده میشود.
پمپ دیافراگمی
نمونه معروف و مهم دیگر از پمپهای آب خانگی، پمپ دیافراگمی میباشد. شاید برایتان جالب باشد که، بیشتر افراد در بازارها و مراکز تولید این دستگاهها، پمپ دیافراگمی را به نام پمپ مخزن قابل انبساط میشناسند. پمپ دیافراگمی یک مخزن دارد که آب درون آن ذخیره میشود و از کارکرد بلا استفاده دستگاه خودداری میکند. یکی از مهمترین کاربردهای مخزن داخل پمپ دیافراگمی جبران آب میباشد. به طور خلاصه میتوان گفت که، زمانی که آب از یک حد خاصی درون مخزن پایین میآید، آب داخل مخزن، جبران کننده آب مورد نیاز خواهد بود. چناچه بوسترهای پمپها، از نوع دیافراگمی باشند، بهترین کارکرد و راندمان را دارا خواهند بود.
پمپ بشقابی
پمپ بشقابی آخرین نمونه از انواع پمپهای آب خانگی میباشد. این پمپ دارای سطحی صاف و گرد، در قسمت ابتدایی دستگاه بوده که همین امر موجب نامگذاری این نوع از پمپ با عنوان «بشقانی» شده است. بخش ابتدایی این پمپ دقیقاً مانند یک بشقاب مسطح و پهن است. چندین پروانه در حال چرخش، درون این دستگاه وجود دارند که سیال را به طرف بیرون مخزن پمپاژ میکنند. شما میتوانید این نوع از پمپ را برای ساختمانهای مسکونی خریداری کنید؛ چراکه این نوع، دارای آبدهی مناسب و کارامد برای منازل میباشد.
بررسی دقیق پمپ آب خانگی
به جهت اینکه بتوانیم پمپهای آب خانگی را به صورت کامل بررسی کنیم، ابتدا باید اجزاء این دستگاه را به طور کامل بشناسیم. قسمتهای مختلف پمپ آب خانگی عبارتاند از:
- شفت
- پروانه
- الکتروموتور
- بلبرینگ
- پوسته پمپ
- مکانیکال سیل
مکانیزم پمپ آب خانگی
بخش محرکه دستگاه «الکتروپمپ» نام دارد. روشن شدن الکتروموتور و با ایجاد جریان، شفت حرکت کرده، یعنی جریان برق به انرژی مکانیکی تبدیل میشود. وقتی انرژی مکانیکی باعث چرخش شفت میشود، روتور چرخانده شده و پروانه نیز به حرکت در میآید. درون پمپهای گریز از مرکز، یک پره در قسمت ابتدایی پمپ نصب است تا بتواندآب را درون محفظه هدایت کند.
بلبرینگ وظیفه انتقال حرکت روتور به پروانه را دارد. این قسمت، چرخش پروانه را روانتر میکند؛ نکته قابل توجه، عدم ورود و نقوذ آب به روتور و بلبرینگ میباشد. اگر روتور و بلبرینگ آب وارد شود، حتی به مقدار کم، خوردگی و حرکت پروانه به راحتی قبل از نفوذ نخواهد بود. به منظور جلوگیری از بروز این مشکل، از مکانیکال سیل استفاده میشود. آببندی و جلوگیری از ورود آب به قطعات داخلی پمپها، وظیفه مکانیکال سیل است.
تمامی اجزا و قسمتهای یک پمپ، داخل پوسته قرار گرفته میشود. استحکام پوستههای تعبیه شده برای پمپها، اهمیت بسیار بالایی دارد، چراکه خورده شدن پوسته سبب از بین رفتن کل پمپ خواهد شد.
انواع پمپهای آب
پمپهای منازل، با توانهای گوناگونی تولید و به مشتریان ارائه میشوند. این نمونهها عبارتاند از:
- پمپ نیم اسب
- پمپ یک اسب جتی
- پمپ یک اسب بشقابی
- پمپ یک اسب دو پروانه
- پمپ یک و نیم اسب دو پروانه
- پمپ دو اسب
پمپ نیم اسب
پمپ نیم اسب، برای ساختمانهای یک طبقه تا ۱۵۰ متر کاربرد دارد. این پمپها دارای کمترین توان نسبت به پمپهای به روز دیگر میباشد.
پمپ یک اسب جتی
پمپ یک اسب از نوع جتی، برای ساختمانهای هشت واحدی تا ۶۸ متر مناسب میباشد. این پمپ در ساختمانهای ۴ طبقه میتواند کارایی حداکثری داشته باشد.
پمپ یک اسب بشقابی
پمپهای یک اسب از نوع بشقابی، به عنوان نمونه برای ساختمانهای شش واحده تا ۷۵ متر استفاده میشوند. کارایی حداکثری این پمپها برای ساختمانهای سه طبقه میباشد.
پمپ یک اسب دو پروانه
پمپهای یک اسب دارای دو پروانه، برای ساختمانهای هشت واحدی تا ۷۵ متر انتخابی هوشمندانه میباشند. همچنین برای ساختمانهای چهار طبقه میتوان از این نوع پمپ استفاده نمود.
پمپ یک و نیم اسب دو پروانه
پمپهای یک و نیم اسب دارای دو پروانه برای ساختمانهای ده واحدی تا ۱۰۰ متر را پاسخگو میباشند. همچنین اگر به دنبال خرید پمپ آب برای ساختمانهای ۱۰ طبقه هستید، میتوانید پمپ آب یک و نیم اسب را خریداری کنید.
پمپ دو اسب
پمپهای آب خانگی از نوع دو اسب، برای ساختمانهای ۱۴ واحده تا ۱۰۰ متر مناسب هستند و برای ۲۰ خانه با متراژ ۱۰۰ متر، از پمپهای۴ اسب دو پروانه و سه فاز استفاده میشود.
نکات مهم در خرید پمپ آب خانگی
نکات و پارامترهایی که برای پمپ آب خانگی باید در نظر گرفت، عبارتاند از:
- مشخصات الکتریکی
- قطر ورودی لوله
- قطر خروجی لوله
- حداکثر آبدهی
- توان
- حداکثر ارتفاع پمپ
میزان آبدهی پمپ
مهمترین پارامتری که برای خرید پمپ آب نیاز است، میزان آبدهی میباشد. مقدار آبدهی را میتوان مقدار آب مصرفی مورد نیاز در کل آپارتمان ( بر اساس لیتر در دقیقه) در نظر گرفت. برای به دست آوردن این میزان، باید مقدار آبدهی را برای یک خانه با یک آشپزخانه و سرویس بهداشتی، ۶۰ لیتر در دقیقه در نظر گرفت.
به عبارتی، میتوان گفت که اگر شیر آب در در یک آشپزخانه به صورت مدام در یک دقیقه باز باشد، میتوان ۶۰ لیتر آب ذخیره کرد. به طور کلی، برای اینکه بتوانید یک پمپ آب مناسب تهیه کنید باید بدانید که چه مقدار آب نیاز دارید و میزان آبدهی باید چقدر باشد. توجه داشته باشید که پمپهای آب باتوجه به میزان نیاز هر ساختمان میتوانند متنوع باشند.
مثال:
چنانچه ساختمانی ۲ طبقه و دارای ۸ واحد باشد و میزان مصرف آب واحدها نیز بالا باشد، باید حتماً دستگاهی با دبی بالا تهیه شود. روشهای زیادی برای خرید پمپهای مناسب ساختمان وجود دارد که در ادامه به آنها میپردازیم:
- انتخاب بر اساس بیشترین هد و دبی
- انتخاب بر اساس بیشترین هد و کمترین دبی
- انتخاب بر اساس متوسط دبی مصرفی و بیشترین هد
جمع بندی
همانطور که در متن بالا گفته شد، پمپهای آب خانگی دارای انواع گوناگونی میباشند. همین تنوع در گونههای پمپها میتواند پروسه خرید آن را با مشکلات و سختیهایی مواجه کند. در صورتی که قصد دارید پمپ آب برای ساختمان خود خریداری کنید، در وهله اول باید تعداد واحدها، تعداد طبقات و همچنین میزان مصرف هر طبقه را به طور کامل و مشخص بررسی کنید تا بتوانید بهترین نمونه را خریداری کنید.
سوالات متداول
- قیمت پمپ آب چقدر است؟
قیمت پمپهای آب خانگی باتوجه به توان و انواع گوناگون، میتواند متفاوت باشد.
- در صورت انتخاب اشتباه پمپ آب خانگی چه مشکلاتی پیش میآید؟
اگر شما پمپ نامناسب را انتخاب کنید، ممکن است مشکلاتی برای لولههای ساختمانتان پیش بیاید.