تأثیر ارتعاش در گیربکس صنعتی
در انواع ماشین آلات صنعتی، دو نوع نیروی دینامیکی و استاتیکی وجود دارد که نیروهای ارتعاش زا جزو نیروهای دینامیکی محسوب میشوند و دلیل رخداد و تشکیل آنها، وجود کاستیها و نواقص موجود در ماشین آلات است. راههای متعددی برای تشخیص و شناسایی عیوب ماشین آلات صنعتی وجود دارد که قابل اطمینان ترین آنها، ارتعاشات ماشینهای دوار است. در زمینه عیب یابی ماشین آلات به وسیله آنالیز ارتعاشات، یک نکته کلیدی و بسیار مهم وجود دارد که بیان میکند هر گونه عیب و کاستی که در تجهیزات دوار پدید بیاید، قطعاً ارتعاشاتی را با توجه به صفات خاص خود مثل دامنه، فرکانس، فاز و… به وجود خواهد آورد.
امروزه عیب یابی ماشین آلات به وسیله آنالیز ارتعاشات، به دلیل استقبال گسترده صنعتگران پیشرفتهایی زیادی داشته و دستگاههایی که توسط آنها فرایند اندازه گیری، ثبت و آنالیز ارتعاشات انجام میگردد نیز توسعه فراوانی یافتهاند؛ همان گونه که مستحضرید در این مطلب قصد داریم درباره تأثیر ارتعاش در گیربکس صنعتی نکاتی را مطرح کنیم و به اطلاعات شما عزیزان در این زمینه بیفزاییم؛ پس تا انتهای این مطلب همراهمان باشید.
عوامل مؤثر بر ارتعاشات
در ادامه مقاله تأثیر ارتعاش در گیربکس صنعتی، باید اشاره کنیم که عوامل مؤثر بر ارتعاشات به دو دسته یعنی عوامل مؤثر بر امپدانس و عوامل مؤثر بر وضعیت تجهیز تقسیم بندی میشوند که در ادامه به توضیح هرکدام پرداختهایم:
عوامل مؤثر بر امپدانس
- ضعف در فونداسیون و شاسی ماشین آلات
- لقی مکانیکی
- تحریک فرکانسهای طبیعی اجزا یا رزونانس
- ضعیف بودن سازه یا استراکچر
عوامل مؤثر بر وضعیت تجهیز
در همه تجهیزات دواری، ارتعاشات موجود دارای ارتباط کاملاً مستقیمی با وضعیت و چگونگی تجهیز هستند؛ به نحوی که اگر در وضعیت تجهیز، تغییری کوچک و حتی بسیار ناچیز صورت پذیرد، ارتعاشات نیز دچار تغییر خواهند شد. تغییر در وضعیت تجهیز را میتوانیم به سه صورت تعریف نماییم :
- بروز اشکالاتی همچون اشکالهای مکانیکی، الکتریکی و… در تجهیز مورد نظر
- تغییر در شرایط بهره برداری از تجهیز
- متداولترین عوامل مؤثر بر تغییر وضعیت تجهیز
- نیروهای الکترومغناطیسی
- ساییدگی چرخدندهها
- تغییر بار وارد بر تجهیز
- تماس موتور با قسمتهای ساکن
- محورهای خمیده
- عدم تعادل جرمی
- یاتاقانهای سائیده شده و خراب
- نیروهای هیدرولیکی و آیرودینامیکی
- عدم هم محوری در کوپلینگها
- کاویتاسیون
- پدیده تشدید
عیبهای قابل تشخیص از طریق ارتعاشات
از جمله کاستیها، نواقص و عیبهایی که از طریق ارتعاشات قابلیت تشخیص و شناسایی دارند شامل: شفت خمیده، خرابی بیرینگ، نامیزانی جرمی (آن بالانسی)، اشکالات الکتریکی، میس الاینمنت (عدم هم راستایی اجزا)، خرابی چرخ دنده، خرابی تسمه پولی و کوپلینگ، اشکالات هیدرودینامیکی و آئرودینامیکی، اشکالات پایپینگ، اعوجاج پوسته و غیره هستند.
قابل اطمینان ترین روش برای آنالیز عیبهای ماشین آلات چیست؟
روشهای بسیار متنوعی برای تشخیص دادن و شناسایی عیبهای ماشین آلات صنعتی وجود دارد که قابل اطمینان ترین آنها، ارتعاشات ماشینهای دوار محسوب میشود؛ امروزه روش ارتعاشات ماشینهای دوار به علت استقبال گسترده صنعتگران پیشرفت نموده و ابزارها و دستگاههایی که به وسیله آنها فرایندهای مرتبط به اندازه گیری، ثبت و آنالیز ارتعاشات انجام میگیرد، توسعه بسیار زیادی یافتهاند. نحوه انجام کار این دستگاهها اغلب به این صورت است که در بخشهای گوناگون دارای ارتعاشاتی هستند که بیشتر آنها از نوع ارتعاش واداشته هستند. تولید چنین حرکات ارتعاشی یا تحت تأثیر نیروهای وارد شده از خارج از دستگاه و یا از طریق عوامل درونی در حال کار ماشین صورت میپذیرد؛ جالب است بدانید، با وجود این که حرکات ارتعاشی از طرف دو عامل به وجود میآید؛ ولی در عمل، برآیند حرکات ارتعاشی تولید شده از هر دو روش با هم برابر هستند.
انواع سنسور ارتعاشات
در این قسمت از مقاله تأثیر ارتعاش در گیربکس صنعتی، به بررسی انواع سنسور ارتعاشات پرداختهایم؛ توجه کنید که در بین انواع گوناگون سنسور ارتعاشات، استفاده از سنسور شتاب سنج (Accelerometer) به علت داشتن فرکانس مناسب، عمر و دوام بالا (مناسب برای محیطهای آلوده) و مقرون بهصرفهبودن، از انواع دیگر رایجتر و متداولتر است.
- سنسور شتاب : (Accelerometer) این نوع سنسور به صورت مستقیم بر روی تجهیز نصب میشود. عامل ایجاد حساسیت در آن شتاب سنجی بوده و در دو نوع امپدانس بالا و پایین وجود دارد.
- سنسور سرعت : (Velocity Sensor) بر اساس پارامتر سرعت در یک بازه زمانی عمل میکند. این نوع سنسور هم بر روی تجهیز مورد نظر نصب شده و نیازمند منبع تغذیه مجزا نیست.
- سنسور جابهجایی و یا جریان گردابی : (Eddy Current) این نوع از سنسور غیر تماسی بوده و با ایجاد میدان مغناطیسی قادر است تغییر موقعیت جزء رسانا را اندازه گیری نماید.
- سنسور کرنش : (Strain Gauge) این مدل سنسور پارامترهایی مانند وزن و فشار را به یک متغیر مربوط به مقاومت الکتریکی تبدیل کرده و در نهایت میتواند مقدار کشش اجزای ماشین صنعتی را به عنوان خروجی نشان دهد.
سخن پایانی
در این مطلب سعی کردیم درباره تأثیر ارتعاش در گیربکس صنعتی اطلاعات و نکات ارزشمندی را خدمت شما عزیزان مطرح کنیم؛ تا شما سروران بتوانید با مطالعه مطلب فوق، به پاسخ سؤالات خود در این زمینه برسید. از این که تا انتها ما را همراهی نمودید، از شما همراهان عزیز کمال تشکر و قدردانی را داریم.
سؤالات متداول
- چه علتی سبب کاهش طول عمر گیربکس صنعتی و خرابی زودرس آن میشود؟
در صورتی که توان ورودی گیربکس صنعتی بیشتر از میزان توصیه شده و مجاز برای آن باشد، طول عمر آن تا حد بسیار زیادی کاهش پیدا کرده و منجر به خرابی زودرس گیربکس صنعتی میشود.
- وجود ذرات ریز در روغن گیربکس صنعتی نشان دهنده چه چیزی است؟
بعد از تعویض روغن گیربکس، اگر در روغن قدیمی ذرات ریزی موجود باشد ممکن است سایش قطعات داخلی گیربکس صورت گرفته باشد که لازم است بررسی و عیب یابی شود.
قوانین ارسال دیدگاه در سایت