پمپها یکی از مهمترین ابزارالات صنعتی هستند که کاربردهای گوناگونی دارند. پروانه پمپ نیز بخشی از پمپ بوده که دارای قابلیت چرخش است و با مجهز بودن به تیغه و پره میتواند کاربردهای گوناگونی را برای یک پمپ ایجاد نماید. انواع گوناگونی از پمپها در بازار وجود دارند که توسط برندهای گوناگونی طراحی و تولید شده اند. ما قصد داریم تا در این مقاله انواع پروانه در پمپها را بررسی کنیم و توضیحات مختصری درباره آنان را ارائه کنیم. با ما همراه باشید.
دسته بندی انواع پروانه در پمپها
در اصل، آنچه که منجر به دسته بندی پروانهها میگردد، دو اصل مهم است؛ یک سرعت مخصوص پروانه و دیگری طراحی فیزیکی آن.
سرعت مخصوص رابطه ای میان مقدار جریانی که یک پروانه میتواند، تولید کند بوده؛ که در اصل هد یا فشاری است که توسط پمپ در آن سرعت مخصوص به وجود میآید. عوامل و جزئیاتی مانند اینکه «آیا پروانه از نوع بسته یا باز است» «اینکه تک مکشه یا دو مکشه میباشد» و اینکه «پرههای پروانه به چه صورت و در چه الگویی طراحی شدهاند» میتواند بر روی طراحی فیزیکی پمپ اثرگذار باشد.
چند نمونه از پروانههای پمپ عبارتاند از:
- پرههای کاملاً شعاعی
- پروانه شعاعی
- پروانه مورب جریان مختلط
- پروانه محوری
- پروانه جریان مختلط
پروانه پمپ باز یا بسته
یکی از مهمترین مواردی که سبب تمایز طراحی پروانه میشود، وجود شرود یا پوشش میباشد. به بیان دیگر، زمانی که روزنه میان پروانهها پوششهای بالایی و پایین قرار گیرند، به آن پروانه بسته گفته میشود و اگر هیچ پوششی در پروانه نباشد، به آن پروانه باز میگویند. در اصل، منظور از پوشش آن است که هر پره پروانه، دارای لبه بالایی و پایی بوده که لبه پایینی قسمتی میباشد که بر روی محیط پروانه متصل است و نتیجتاً اگر که لبه بالایی نباشد و روزنه بین این دو قسمت باز بماند، پروانه از نوع باز خواهد بود.
باید گفت که پروانهها به طور کاملاً تک پوشش نیز ساخته میشوند که صرفاً برای برخی از انواع خاص پمپ استفاده میگردد. این نوع از پروانهها فقط دارای لبه بالایی بوده و از پایین به طور کاملاً باز هستند و در معرض برخورد مستقیم با سیالی خواهند بود که به داخل کشیده میشود. به علاوه، این نوع از پروانهها در جاهایی بهره گیری میشوند که جامدات درون سیال میتواند به پروانه و در نهایت پمپ آسیب رساند.
پروانه تک مکشه یا دو مکشه
تقریباً درصد بالایی پروانههایی که مناسب پمپ هستند، صرفاً دارای یک ورودی مکش سیال میباشند. این بدان معناست که صرفاً جزئی از پروانه جهت مکش سیال طراحی شده است. البته که شایان ذکر است، پروانههایی نیز وجود دارند که از هر دو طرف مکش در آنان انجام میپذیرد و به آنان پروانه دو مکشه میگویند. توجه داشته باشید که پروانه دو مکشه به نسبت پروانه تک مکشه، از بالانس بالاتری برخوردار میباشد؛ چراکه هر دو طرف آن مکش را انجام داده و این فرآیند کمک میکند تا باری که به محور وارد میگردد از دو طرف ثابت باشد و نهایتاً خنثی گردد. این مساله منجر به متوازن شدن و ایجاد بالانس محور خواهد شد.
پرههای پروانهها
تعدادی از انواع پروانهها، پرههای زیاد و روزنههای داخلی بسیار باریکی دارند. این نوع از پروانهها، به طور کلی در دسته پرههای شعاعی، در بخش سرعت مخصوص جای داده میشوند؛ چراکه دارای فشاری بالا و جریانی کم میباشند. دیگر پروانهها که دارای یک یا در برخی موارد دو پره میباشند و روزنه پرهها بزرگتر است، زمانی به کار گرفته میشوند که نیاز است جریان کم شده و هد زیاد باشد.
جمع بندی
همانطور که در متن بالا گفته شد، پروانههای گوناگونی برای پمپها در نظر گرفته میشوند. هر دسته از پمپها دارای ویژگیهایی بوده که آنان را محبوب و منحصر به فرد میکند. به طور کلی، میتوان گفت که این پروانههای پمپ هستند که نقش تعیین کنندهای را در کارکرد دستگاه ایفا میکنند. از همین رو لازم است تا اطلاعات کافی را درباره پروانه داشته باشید تا بتوانید کارایی پمپها را به درستی تشخصی دهید.
سوالات متداول
- وظیفه پروانه پمپ چیست؟
پروانههای پمپها وظیفه تامین پمپ و دبی را دارا هستند.
- کدام پروانه محبوبیت بالاتری در صنعت داراست؟
نمونهای از پمپ که هد و دبی را به حداکثر میرساند میتواند به عنوان بهترین پروانه معرفی شود.